Ważna dla zdrowia

Witamina C jest to witamina rozpuszczalna w wodzie. Główną funkcją jaką każdy z nas przypisuje tej substancji jest zwiększanie odporności organizmu, jednak ma ona również inne właściwości, jak np. działanie przeciwutleniające, dzięki temu wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Witamina C wpływa również na tworzenie się kolagenu, który jest podstawowym składnikiem skóry, tkanki chrzęstnej i łącznej. Substancja ta wykazuje wiele funkcji, np. chroni przed szkorbutem, przyśpiesza gojenie się ran, wzmacnia system immunologiczny, obniża poziom cholesterolu, wpływa na wzrost tkanek oraz chroni przed skutkami stresu. Witamina ta wykazuje wiele pozytywnych właściwości, dlatego powinniśmy regularnie ją dostarczać naszemu organizmowi. Największa zawartość tej substancji znajduje się w świeżych owocach i warzywach, takich jak: wszelkie owoce cytrusowe, ananas, porzeczka czerwona i czarna, truskawki, jeżyny oraz kapusta, brukselka, kalafior, ziemniaki, szpinak, papryka oraz pomidory. Witamina C niestety jest niszczona poprzez działanie tlenku węgla, który może pochodzić np. z zanieczyszczonego powietrza.

Comments are closed.

Wyróżninia
Grudzień 2017
P W Ś C P S N
« mar    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031