Ważna dla zdrowia

Witamina C jest to witamina rozpuszczalna w wodzie. Główną funkcją jaką każdy z nas przypisuje tej substancji jest zwiększanie odporności organizmu, jednak ma ona również inne właściwości, jak np. działanie przeciwutleniające, dzięki temu wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Witamina C wpływa również na tworzenie się kolagenu, który jest podstawowym składnikiem skóry, tkanki chrzęstnej i łącznej. Substancja ta wykazuje wiele funkcji, np. chroni przed szkorbutem, przyśpiesza gojenie się ran, wzmacnia system immunologiczny, obniża poziom cholesterolu, wpływa na wzrost tkanek oraz chroni przed skutkami stresu. Witamina ta wykazuje wiele pozytywnych właściwości, dlatego powinniśmy regularnie ją dostarczać naszemu organizmowi. Największa zawartość tej substancji znajduje się w świeżych owocach i warzywach, takich jak: wszelkie owoce cytrusowe, ananas, porzeczka czerwona i czarna, truskawki, jeżyny oraz kapusta, brukselka, kalafior, ziemniaki, szpinak, papryka oraz pomidory. Witamina C niestety jest niszczona poprzez działanie tlenku węgla, który może pochodzić np. z zanieczyszczonego powietrza.

Comments are closed.

Wyróżninia
Luty 2018
P W Ś C P S N
« mar    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728