Tzw. czerwona witamina

Witamina B12 jest to substancja rozpuszczalna w wodzie, bardzo często nazywana jest również „czerwona witaminą”. Jej główną funkcją jest regulowanie procesu produkcji krwinek czerwonych, czyli erytrocytów. Dzięki swojemu działaniu zapobiega powstawaniu anemii. Witamina B12 wspomaga również metabolizm węglowodanów, białek oraz tłuszczy. Poprawia pracę układu nerwowego oraz pozytywnie wpływa na działanie układu kostnego. Pozwala zachować równowagę psychiczną, wspomaga uczenie się oraz wpływa na dobry nastrój. Nawet niewielkie ilości tej witaminy są bardzo skuteczne i aktywne. Jednak jej niedobór może powodować liczne, a nawet niebezpieczne objawy, jak np. niedokrwistość, anemię, zaburzenia układu nerwowego oraz pracy mózgu. Innymi skutkami mogą być: zmęczenie, rozdrażnienie, pogorszenie pamięci, a także pojawienie się stanów depresyjnych. W niektórych przypadkach dochodzi nawet do drętwienia kończyn dolnych i górnych. Głównymi źródłami tej witaminy są różne produkty pochodzenia zwierzęcego, np.: wątroba, nerki, chude mięso, ser, jaja oraz ryby.

Comments are closed.

Wyróżninia
Grudzień 2017
P W Ś C P S N
« mar    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031